600 gr punajuuria (tuoreita tai säilöttyjä)
100 gr selleriä, perunaa tai muuta haluamaasi juuresta
1 sipuli
1 rkl voita
1 - 1,5 litraa kasvislientä
1 rkl balsamiviinietikkaa (vain, kun tuoreita punajuuria)
150 gr Auraa tms. sinihomejuustoa
mustapippuria
0,5 dl madeiraa (sherrykin käy)
1 rkl Mieleistä
1 - 2 prk smetanaa
Rakkaudella tehty punajuurikeitto
Kuullota pilkottu sipuli voissa. Lisää kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kasviskuutiot ja tarvittaessa viinietikka. Käytä balsamiviinietikkaa ainostaan siinä tapauksessa, että keitto valmistetaan tuoreista punajuurista. Viinietikka auttaa tuoreita punajuuria säilyttämään värinsä, kun ne keitetään. Kiehauta kypsiksi.
Lisää sinihomejuusto, pippuri, Mieleinen ja madeira. Soseuta teho- tai sauvasekoittimella aivan hienoksi. Tarkista maku. Keitossa pitäisi maistua juusto, punajuuri, hunajan makeus ja madeiran karvaus siten, ettei yksikään maku nouse toisensa yli. Aseta tarjolle syviin keittolautasiin, pudota kuhunkin annokseen reilu lusikallinen smetanaa ja nauti.